Een AED op de werkvloer? een must of een verloren kost?

Een AED op de werkvloer? een must of een verloren kost?

Een AED op de werkvloer? een must of een verloren kost?

Sam Maerien

05 Apr, 2021

Jaarlijks krijgen 10.000 Belgen krijgen jaarlijks een hartaanval. Thuis, sportclub, verkeer, maar ook op de werkvloer. Een AED is voor deze momenten een waardevolle toevoeging die levens kunnen redden.
Maar hoe werkt een AED apparaat, waarop let je bij de aanschaf van een AED -toestel en hoe zit het met onderhoud? In dit artikel zetten wij de belangrijkste zaken voor u op een rij.

Wat is een AED-toestel?

Een AED-toestel is een draagbare defibrillator waarmee je iemand met een hartaanval een elektrische shock toedient. Deze schokken zorgen ervoor dat het hart stopt met de ongecontroleerde samentrekkingen en weer een normaal ritme aanneemt.

Een groot voordeel van een AED defibrillator is dat je hem kunt gebruiken zonder medische achtergrond. Hierdoor kan jij of je collega een reanimatie uitvoeren, waardoor je zomaar een leven kunt redden. En dit op een moment dat iedere seconden telt.

Tip: gebruik AED stickers of een AED pictogram zodat iedereen weet waar de AED is te vinden.

Waarom een AED voor op de werkvloer?

Lang niet alle bedrijven hebben een AED apparaat op de werkvloer.

Toch raden wij dit wel aan.

Wist je dat:

  • Jaarlijks ongeveer 10.000 mensen een hartaanval krijgen en niet alleen 65 plussers, maar ook jongeren kunnen een hartaanval krijgen.
  • Tijdens zo'n hartaanval zijn de eerste minuten van cruciaal belang. In belgië is een ziekenwagen gemiddeld 12 minuten onderweg. Dit vanaf de moment dat jij het noodnummer 1-1-2 vormt tot de hulpverlener-ambulanciers bij de patiënt aankomen. 
    Slechts 10% van de slachtoffers die geen hulp krijgt van omstaanders dit overleven.

 

Of een AED-Toestel een must of een verloren kost is moeten we je niet meer duidelijk maken. Hieronder geven wij je nog 5 aandachtspunten bij de aankoop van zo'n AED-toestel.

Wil je een AED kopen voor jouw bedrijf? Bekijk dan onderstaand de belangrijkste aandachtspunten:

  1. De functionaliteiten: Je kunt kiezen voor een basis of uitgebreide instructie bij het begeleiden van de reanimatie, en of je een Nederlandse of meertalige begeleiding wil.
  2. Het type AED-zelftest: Dit bepaalt op welke manier jij bericht krijgt als er iets mis is met de AED. Dit kan via een licht- of geluidssignaal of via Wifi.
  3. Het onderhoud: De elektroden en accu moeten af en toe worden vervangen. Als je bij aankoop een onderhoudscontract met de leverancier afsluit, zorgen zij voor het vervangen van de onderdelen.
  4. De garantietermijn en de levensduur van de AED: Wist je dat je bij EDUSafe altijd 10 jaar garantie krijgt. 
  5. De verzekering: De kans op diefstal is klein, maar wil je de AED verzekeren, vraag naar de opties bij de AED-leverancier.


Wilt u contact met onze adviseurs? Vraag dan nu uw gratis adviesgesprek aan. AFSPRAAK MAKEN